Costinesti- o bibliografie valabila

Costinești este o localitate-stațiune din județul Constanța, România, aflată la țărmul Mării Negre, reședință a comunei cu același nume.

Așezare geografică

El a evoluat dintr-un mic sat pescăresc (1960) într-o destinație de vară, foarte populară printre cei tineri și în special pentru studenți. Un hotel și o serie de complexuri cu vile și bungalouri au fost create în timpul erei comuniste, acestea având diferite atât la stil cât și la confort. După 1989, o parte din ele au fost modernizate dar au fost construite, în special în partea de nord a stațiunii, și o serie de alte hoteluri și vile.
Stațiunea are un lac mic în interiorul țărmului, lacul Costinești, care are o suprafață de 7 hectare, și adâncime mică, fiind înainte de inundații, separat de mare printr-un cordon de nisip. Lacul este unicul de pe litoralul României care nu este alimentat subteran. Datorită gradului de salinitate ridicat s-a format un strat considerabil de nămol folosit la tratarea bolilor reumatice.

Istoric

Teritoriul localității Costinești se suprapune pe vechea vatră a unei mici colonii grecești (emporion) numită Parthenopolis. În evul mediu localitatea era cunoscută sub denumirea de Mangeapunar. În perioda 1840-1940 satul a fost populat de așa numiții germani dobrogeni și a purtat denumirea de Büffelbrunnen (Fântâna bivolului).
Satul Costinești și satul Schitu au fost întemeiate în ultimul deceniu al secolului XIX de către coloniști germani care, în mijlocul unei regiuni lipsite de surse de apă, construiesc și încep cultivarea ogoarelor, proprietatea fiind a lui Emil Costinescu care o cumpărase de la Vasile Kogălniceanu, fiul lui Mihail Kogălniceanu. În iunie 1949 începe amenajarea primei tabere de pionieri la Costinești, apoi în 1956 se inaugurează tabăra internațională a studenților, „Tabăra Albastră”. Din anii 60 ai secolului trecut datează începerea primelor clădiri propriu-zise. La această dată stațiunea Costinești este un fenomen estival unic în Europa, loc de desfășurare a numeroase manifestări cultural-artistice și sportive.
În anii 1960 apare pe hartă sub denumirea de Libertatea.
Numele de Costinești l-a luat de la Emil Costinescu (latifundiar și om politic la sfârșitul secolului al XIX-lea). Capitala vacanțelor estivale ale tineretului, Costinești se află în perimetrul satului cu același nume, la 31 km de Constanța, pe malul mării. Situată în zona limanuluii fluvio-maritim Costinești, la capătul unei văi lungi și puțin adâncă, fiind azi cel mai mic dintre lacurile situate la sud de Capul Midia, stațiunea dispune azi de dotări ce pot rivaliza cu ale celor mai moderne stațiuni de odihnă și agrement din întreaga Europă.

Atracții Turistice

În partea de nord a plajei, aproape de țărm se află epava Evangelia, fost vas grecesc eșuat în anii 1960, aceastǎ epavă fiind una din atracțiile Costineștiului. Viața de noapte este dezvoltată în mare parte in jurul a trei discoteci in aer liber (Discotecile Ring, Tineretului și Vox Maris). Deoarece stațiunea este frecventată în mare parte de tineri stațiunea nu doarme nicio dată.
Principalele atracții sunt:

  • discotecile în aer liber "Ring", "Tineretului", "Vox Maris";
  • terasa cu muzică Rock'n roll din anii 60' până astăzi: "White Horse";
  • epava Evangelia;
  • Obeliscul;
  • microformele săpate in calcar;
  • taberele de studenți și yoga.